Hiç farkında değiliz! Bu ev eşyaları kanseri tetikliyor!
Her gün farkında olmadan kullandığımız ev eşyaları, kanseri tetikleyebileceği ortaya çıktı. Peki, hangi eşyalar bu riskleri barındırıyor? İşte detaylar..
YAPIŞMAZ PİŞİRME KAPLARI
Yapışmaz tavalar dağınıklık yaratmayan pişirme için popülerdir, ancak birçoğu PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler) adı verilen kimyasallarla kaplıdır. Bu "sonsuza dek kalıcı kimyasallar" kolayca parçalanmaz ve pişirme kabı aşırı ısındığında yemeğe sızabilir. Çalışmalar PFAS maruziyetinin böbrek ve testis kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserlerle bağlantılı olduğunu göstermiştir.
PLASTİK SU ŞİŞELERİ
Plastik şişeler, özellikle ısıda bırakılanlar veya sık sık tekrar kullanılanlar, mikroplastikler ve BPA gibi zararlı kimyasallar salabilir. Bu maddeler endokrin sistemini bozabilir ve hormonla ilişkili kanserlerde rol oynadığından şüphelenilmektedir.
Daha güvenli geçiş: Tekrar kullanılabilir paslanmaz çelik veya cam şişeler kullanın. Bunlar çevre dostudur ve toksik değildir.
RAFİNE YAĞLAR
Ayçiçeği, soya fasulyesi ve kanola yağı gibi rafine bitkisel yağlar yüksek sıcaklıklarda işlenir, besinleri yok eder ve trans yağlar veya serbest radikaller üretir. Bu bileşikler, özellikle kolon ve meme kanserleri olmak üzere kanser gelişiminde rol oynayan iltihaplanmaya yol açabilir.
Daha güvenli geçiş: Sızma zeytinyağı, hardal yağı veya hindistancevizi yağı gibi soğuk preslenmiş yağlar besinleri korur ve günlük kullanım için daha güvenlidir.
ALÜMİNYUM FOLYO
Alüminyum folyo genellikle pişirme ve ızgarada kullanılır, ancak çalışmalar alüminyum folyo ile pişirmenin (özellikle asitli veya baharatlı yiyeceklerle) alüminyumun yemeklere sızmasına neden olabileceğini göstermektedir. Vücuttaki yüksek alüminyum seviyeleri nörotoksisite ve potansiyel kanser riskleriyle ilişkilendirilmiştir. Daha güvenli geçiş: Pişirme sırasında folyoyu parşömen kağıdıyla değiştirin veya fırında pişirme için cam/seramik kaplar kullanın.
PLASTİK DOĞRAMA TAHTALARI
Plastikten yapılmış doğrama tahtaları, özellikle bıçak izleri biriktiğinde, zamanla yiyeceğe küçük plastik parçacıkları salabilir. Bu mikroplastikler vücuda girebilir ve muhtemelen hücre süreçlerini bozabilir. Uzun vadeli etkileri hala inceleniyor olsa da, potansiyel bir risk oluştururlar.
Daha güvenli bir geçiş: Ahşap veya bambu doğrama tahtaları tercih edin. Dayanıklıdırlar, biyolojik olarak parçalanabilirler ve doğal olarak antimikrobiyaldirler.
KOKULU MUMLAR
Rahatlatıcı bir atmosfer yaratırken, birçok kokulu mum parafin mumu ve sentetik kokularla yapılır. Bunları yakmak benzen ve toluen açığa çıkarabilir - ikisi de bilinen kanserojenlerdir.
Daha güvenli bir geçiş: Doğal esansiyel yağlarla balmumu veya soya mumundan yapılmış mumları seçin. Herhangi bir tür mumu yakarken odaları iyi havalandırın.
KONSERVE YİYECEKLER
Konserve yiyecekler, özellikle domates gibi asidik içerikler saklandığında, yiyeceğe sızabilen BPA içeren bir reçine ile kaplanmıştır. BPA'nın meme kanseri, prostat kanseri ve metabolik sorunlarla bağlantısı olduğu görülmüştür.
Daha güvenli bir geçiş: Taze veya dondurulmuş yiyecekleri tercih edin.
ODA SPREYLERİ
Bu ürünler genellikle formaldehit ve uçucu organik bileşikler (VOC) içerir, bunlar akciğerleri tahriş edebilir ve uzun süreli maruziyetten sonra kanser riskini artırabilir.
Daha güvenli geçiş: Aktif kömür, iç mekan bitkileri veya uçucu yağlar ve su ile yapılan DIY spreyleri gibi doğal hava temizleyicileri kullanın.
ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR
Paketlenmiş atıştırmalıklar, hazır yemekler ve şekerli tahıllar genellikle koruyucu maddeler, yapay renkler ve katkı maddeleriyle doludur. Bu içerikler kronik inflamasyonu tetikleyebilir ve kolorektal ve meme kanseri risklerinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.